maanantai 23. helmikuuta 2015

Jokapäiväiset muotoilumme. Mihin muotoilua tarvitaan?



Muotoilun koulutukselta vähennetään jatkuvasti aloituspaikkoja sekä resursseja. Muotoilijan paikka työmarkkinoilla on yleensä melko hankala hahmottaa. Muotoilu liikkuu taiteen ja insinöörialojen välimaastossa, hakien paikkaansa globaalissa yhteiskunnassa. Muotoilijat työllistyvät sekä suuriin, että pieniin yrityksiin erilaisiin tuotekehitystehtäviin, mutta jatkuvasti enemmän myös palvelumuotoilun pariin. Muotoilija voi toimia kuntasektorilla, tarjota palveluita oman suunnittelutoimiston kautta ja vaikka mitä muuta. Muotoilu voi olla taidetta, se on yleensä asiakaslähtöisyyttä, käytettävyyttä. Muotoilu on jotain, mitä jokainen meistä tekee omassa arjessaan ja työssään, mutta muotoilija voi ammattitaidollaan tarjota jotain enemmän.

Miksi muotoilijoita tarvitaan? Miksi tarvitaan siivoojia? Miksi tarvitaan sähkömiehiä? Jokainen siivoaa joskus ja laittaa kattovalaisimia. Jokainen voisi viritellä johtoja ja oppia erehdyksen kautta mikä kytkentä on oikea. Suurin osa meistä on kuitenkin sitämieltä, että on hyvä kun sähkömiehiä sekä siivoojia on olemassa. Melko moni aikuinen voisi työskennellä tehdassiivoojana, mutta ammattisiivooja tietää oikeat menetelmät, välineet, osaa alansa työergonomian yms. Ammatti sähkömies tietää ilman sähköiskuja kuuluuko sininen johto yhdistää ruskeaan vai keltaiseen ja mikä on voimavirta. Kun imuroimme kotona teemme periaatteessa siivoojan työtä, tai kun laitamme sokeripalaa kattolamppuun teemme sähkömiehen työtä. Kun pohdimme miten pesukoneen ohjelmasäätöpaneeli voisi olla selkeämpi teemme muotoilijan työtä, jos maalaamme vesiväreillä teemme periaatteessa taiteilijan työtä. Se mikä erottaa sähkömiehen ja amatöörin on koulutus, työkokemus, ammattiosaaminen. Se mikä erottaa kenet tahansa taiteilijasta on mm. ammattiosaaminen ja ammattimainen työskentely, mikä erottaa muotoilijan kenestä tahansa muusta on alalle kouluttautuminen ja muotoilijan ammattiosaaminen. Jokainen ammattilainen näkee maailman omasta näkökulmastaan. Muotoilija tutkii maailmaa, etsii heikkoja lenkkejä, kehitysmahdollisuuksia, ideoi, luo uusia konsepteja, käyttää tähän kaikkeen aikaa usean vuoden, opiskelee, tutkii, havainnoi.


Jokainen meistä voisi käyttää vuoden taiteilijaresidenssissä maalaten tauluja, jos saa sen paikan ja apurahan. Kilpailu on kova. Jokainen meistä voisi tehdä roskasta taidetta, mutta kuka niin tekee? Sielultani muotoilijana ja taiteilijana olen vuosien varrella säästänyt ties mitä, koska olen nähnyt vanhassa rumassa metallihäkkyrässä potentiaalia, olen säilönyt jättimäistä maalista likaantunutta lainapeitettä usean vuoden rakennustöiden jälkeen, koska olen nähnyt mitä kaikkea siitä voisi tehdä. Aika moni tuntemani ihminen olisi heittänyt vastaavat tavarat jo vuosia sitten kaatopaikalle ja ovat ihmetelleet, miksi nämä tavarat täyttävät vaatekomeroni. Minä en. Nyt löydän materiaaleja ja ideoita uudelleen, näistä syntyy uusia teoksia, taidetta tai muotoilua.

Kun sinä näet teokseni näyttelyssä, voit ajatella “tuon olisin voinut tehdä itsekin”. Minä vastaan, että niin olisit, mutta et silti ole tehnyt. Olisit voinut järjestää vastaavan näyttelyn aiemmin ja työskennellä sen eteen puoli vuotta. Olisit voinut, mutta teit kuitenkin jotain muuta. Olit ehkä opettajana tai siivoojana tai insinöörinä. Minä ja me olemme muotoilijoita ja teemme siksi tätä, ajattelemme ja haemme paikkaa maailmassa ja haluamme muuttaa maailmaa hieman paremmaksi. Tarjoamme suunnitteluun jotain enemmän, ammattitaitomme.

Se että voi itse tehdä jotain, ei poista sitä, että toinen voi tehdä sen ammattitaidolla. Jos rakastat käsitöitä voit kouluttautua tai ryhtyä käsityöläiseksi tai jatkaa omassa virassasi ja harrastaa käsitöitä. Muotoilijana minulla on intohimo, voisin tehdä muutakin, mutta haluan muotoilla. Näen maailman muotoilijan silmin.

Jokainen voi katsoa maailmaa muotoilijan silmin, pohtia mitä voi parantaa ja miksi, miten ovenkahvasta saadaan tyylikkäämpi tai toimivampi ja miten ongelmia voidaan ratkaista. Leftovers-työpajoissa jokainen voi muotoilla omanlaisiaan asioita ja pohtia mikä muotoilun merkitys on tämän päivän maailmassa.

Maiju

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti